illusztáció

Brókercégek: megkezdődik a TBSZ és NYESZ számlák kifizetése is

2016. 01. 08.

Budapest, 2016. január 8. – Mindhárom eljárás alá vont brókercégnél megkezdődik a tartós befektetési és nyugdíj-előtakarékossági számlákon nyilvántartott, meglévő vagyonelemek kiadása az ügyfelek részére. Az ügyfelek szabadon dönthetnek, hogy egyéb számlára kérik a kifizetést teljesíteni, vagy a lekötés megszakítása nélkül egy másik szolgáltatónál vezetett tartós befektetési vagy nyugdíj-előtakarékossági számlára utalást kezdeményeznek. A hatályos jogszabályok alapján egyik kifizetés sem eredményez adófizetési kötelezettséget.

A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. tájékoztatja a BUDA-CASH Zrt. „f.a.”, a QUAESTOR Értékpapír Zrt. „f.a.” és a Hungária Értékpapír Zrt. „f.a.” ügyfeleit, hogy mindhárom eljárás alá vont társaságban megindul az úgynevezett tartós befektetési számlával (TBSZ) és nyugdíj-előtakarékossági számlával (NYESZ) rendelkezők részére a vagyonelemek kiadása.

A felszámoló mindhárom brókercégnél azonos jogértelmezés mentén jár el, és a következőkre hívja fel az érintett ügyfelek figyelmét.

A TBSZ vagy NYESZ számlával rendelkező ügyfeleket a felszámoló ezúton nyilatkozattételre hívja fel. Az érintettek kérhetik, hogy az eszközeiket jogfolytonosan egy másik szolgáltatónál vezetett TBSZ vagy NYESZ számlára adja ki a felszámoló. Ez esetben az ügyfél dönthet úgy, hogy

  • egy másik szolgáltatónál új TBSZ vagy NYESZ számlát nyit, és arra kéri a kiadást, vagy
  • kéri a megszűnő számlával azonos évben máshol kötött és azonos típusú szerződéseinek összevezetését.

Fontos tudni, hogy új számla nyitás esetében sem indul új gyűjtőév, az így nyitott TBSZ vagy NYESZ számla a megszűnővel azonos évben kötöttnek minősül.

Az ügyfél kérheti a felszámolás alatti társaságnál lévő TBSZ vagy NYESZ számlán lévő eszközeinek egyéb számlájára történő kiutalását is. Ebben az esetben a hatályos Szja. törvény alapján a kifizetés nem eredményez adófizetési kötelezettséget, továbbá az ügyfél nem esik el a megszűnő NYESZ számlára befizetett összeg utáni adó feletti rendelkezés lehetőségétől sem.

A felszámoló minden esetben gondoskodik az átutaláshoz szükséges lekötési igazolások kiállításáról.

A TBSZ vagy NYESZ számla feletti rendelkezésre vonatkozó nyilatkozatok — ügyek szerinti bontásban — az alábbi elérhetőségekről tölthetők le: