illusztáció

Felügyeleti Biztos a Pannoninvest Libra Zrt.-nél

2015. 08. 14.

Budapest, 2015. augusztus 14. – A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti biztost rendelt ki a Pannoninvest Libra Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-hez. A felügyeleti biztos az intézkedés visszavonásáig, de legfeljebb egy évig vette át a társaság vezető testületének teljes jogkörét.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015. augusztus 12-től felügyeleti biztosként a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t rendelte ki a hitel és pénzkölcsön nyújtási tevékenységi engedéllyel rendelkező Pannoninvest Libra Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-hez.

A jegybank elsősorban azért döntött a felügyeleti biztos kirendeléséről, mert a Társaság a mai napig nem tett eleget a nyilatkozata szerint nagyságrendileg kétszáz fogyasztót érintő elszámolási kötelezettségének, és pénzügyi helyzetéről nem szolgáltatott megbízható adatot az MNB részére. Helyszíni vizsgálat során emellett a jegybank további, pénzügyi szolgáltatás nyújtásához szükséges jogszabályi feltételek megsértését állapította meg.

A felügyeleti biztos átvette a pénzügyi vállalkozás irányítását annak vezető testületétől. A biztos a jegybank határozatának visszavonásáig, de legfeljebb egy évig tevékenykedhet a Pannoninvest Libra Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nél.

A Pannoninvest Libra Pénzügyi Szolgáltató Zrt. tavalyi év végére vonatkozó adatszolgáltatása alapján ügyfelekkel szembeni követelés állománya 136 millió forint. A Társaság (pénzügyi vállalkozásként) betétet nem gyűjthet, és sem mérete, sem tevékenysége alapján nem jelent kockázatot a magyar pénzügyi rendszerre.